Skip to main content

Jordbær kan holde din hjerne ung

En antioxidant i jordbær kan reducere den aldersbetingede forringelse af hjernen i form af slagtilfælde og Alzheimers.

Det viser en ny undersøgelse fra Salk Institute i La Jolla, Californien, hvor forskere har testet stoffet på mus, som af genetiske årsager hurtigt bliver gamle.

"Producenter har brugt fisetin i forskellige helbredsprodukter, men der har ikke været nok seriøs test af stoffet," siger Pamela Maher, seniorforsker ved Salk's Cellular Neurobiology Laboratory og seniorforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Gerontology Series A.

"På baggrund af vores igangværende arbejde mener vi, at fisetin kan være nyttigt som forebyggende middel mod mange aldersrelaterede neurodegenerative sygdomme, ikke kun Alzheimers, og vi vil gerne opfordre til en mere grundig undersøgelse af det."

{snippet start}

Maher har studeret fisetin i over et årti, hvor en tidligere undersøgelse har vist, at fisetin reducerede hukommelsestab relateret til Alzheimers hos mus, der var genetisk modificeret til at udvikle sygdommen.

Men undersøgelsen fokuserede på genetisk (familial) Alzheimers, som kun udgør 1-3 procent af tilfældene. Langt den største risikofaktor for udvikling af det, der betegnes som sporadisk Alzheimers og andre neurodegenerative lidelser, er simpelthen alder.

Med de tidligt aldrende mus viser de allerede i 10 måneders alderen typiske tegn på fysisk og kognitiv tilbagegang, som ikke ses hos normale mus før efter to år.

Salk-forskerne begyndte at fodre en gruppe af tre måneder gamle mus en daglig dosis fisetin i deres mad i de næste syv måneder, mens en tilsvarende gruppe fik den samm kost uden fisetin.

I løbet af forsøget gav de musene forskellige aktivitets- og hukommelsestests. Forskerne undersøgte også niveauet af specifikke proteiner i musene relateret til hjernefunktion, reaktioner på stress og inflammation.

"Ved 10 måneders alderen var forskellene mellem de to grupper slående," siger Maher.

Mus, der ikke blev behandlet med fisetin, havde vanskeligheder med alle de kognitive tests samt forhøjede markører for stress og inflammation. Hjerneceller kaldet astrocytter og microglia, som normalt er antiinflammatoriske, var nu voldsomt inflammatoriske.

Musene, der var blevet fordret med fisetin, var derimod ikke mærkbart forskellige i adfærd og kognitive evne eller i niveauet af inflammatoriske markører efter 10 måneder end en gruppe ubehandlede tre måneder gamle mus med samme tilstand.

"Mus er selvfølgelig ikke mennesker," siger Maher.

"Men der er nok ligheder til at vi mener, at fisetin kræver en nærmere undersøgelse, ikke kun for potentielt at behandle sporadisk Alzheimers, men også for at reducere nogle af de kognitive effekter, der er forbundet med aldring, generelt."

I næste omgang håber Maher at danne partnerskab med en anden gruppe forskere eller virksomhed for at kunne udføre kliniske forsøg med fisetin på mennesker.