Skip to main content

En daglig højdosis E-vitamin udskyder Alzheimers

{snippet modul199}
 
{module 187}

Dagligt tilskud med E-vitamin kan sikre at patienter med Alzheimers langsommere mister deres evne til at tænke og huske.

Det viser en ny undersøgelse, der er offentliggjort i i Journal of American Medical Association .

"Vi fandt, at E-vitamin signifikant bremser udviklingen af Alzheimers,” siger dr. Maurice Dysken, der arbejder på Geriatrisk Research Education center i Minneapolis.

Han understreger dog, at E-vitamin ikke synes at bekæmpe den underliggende årsag til Alzheimers og derfor på ingen måde er en kur.

Undersøgelsen omfattede mere end 600 patienter med mild til moderat Alzheimers. En fjerdedel af deltagerne fik en daglig dosis på 2.000 internationale enheder (IE) alpha-tocopherol, der er en form for vitamin E. Det er en forholdsvis stor dosis, idet en daglig multivitamin kun indeholder omkring 100 enheder E-vitamin.

De øvrige patienter fik enten Alzheimers medicin, en kombination af E-vitamin og Alzheimers medicin eller placebo.

De, der fik E-vitamin alene, oplevede en 19 pct.s mindskelse i deres årlige fald af hukommelsesevne  i forhold til placebo i løbet af  de godt to år, undersøgelsen varede.

I praksis betyder det, at E-vitamin-gruppen havde mere end seks måneders forsinkelse i udviklingen af Alzheimers, siger forskerne.

Forskerne fandt også, at folk i E-vitamin-gruppen havde brug for omkring to færre timer daglig pleje end de øvrige.

{module 232}

Den årlige dødelighed var 7,3 pct. for folk i E-vitamin-gruppen og 9,4 pct. for dem, der fik placebo.

Indvirker på andre midler

”E-vitamin taget i så store doser kan have en effekt på andre lægemidler” siger Heather Snyder, der er direktør for den amerikanske Alzheimers forening.

 "Vi ved, at der kan være nogle interaktioner med andre lægemidler, som folk måske tager, herunder blodfortyndende medicin eller kolesterolmedicin. Det betyder, at folk, der ønsker at tage E-vitamin til behandling af Alzheimers, bør gøre det under tilsyn af deres læge,” siger Snyder.

Forskerne ved ikke, hvorfor E-vitamin udskyder mental tilbagegang. Det E-vitamin, der blev brugt i undersøgelsen, er en fedtopløseligt antioxidant, men "vi ikke har en overbevisende teori om, hvorfor denne egenskab skulle være positiv hos patienter med Alzheimers sygdom," siger Maurice Dysken