Skip to main content
Alzheimers kommer tættere og tættere ind på livet af os, des ældre vi bliver.

5 tips til at mindske risikoen for Alzheimers

{snippet start}

I takt med at vi bliver ældre, jo oftere vil vi opleve at få mennesker med Alzheimers sygdom tæt ind på livet.

Bortset fra kræft, er Alzheimers med rette en af de mest frygtede sygdomme, fordi den påvirker vores hukommelse og ændrer vores adfærd.

Alzheimers sygdom er karakteriseret ved, at der med tiden udvikles skader på nerveceller og deres forbindelser. Resultatet er ødelæggende og omfatter hukommelsestab, nedsat tænkning, problemer med verbal kommunikation og personlighedsændringer.

En person med Alzheimers sygdom kan leve fra to til 20 år efter, at diagnosen er stillet.

En række faktorer påvirker sandsynligheden for, om man vil udvikle Alzheimers sygdom. Nogle af dem kan man ikke styre, såsom alder, køn, og familiens historie. Men der er nogle ting, du selv kan gøre for at nedsætte din risiko, da det har vist sig, at en sund livsstil synes at kunne sænke risikoen for at få Alzheimers.

Der er ikke nogen klar opskrift på, hvordan man kan hindre Alzheimers, men ved at følge nedenstående fem råd, der er udarbejdet af Harvard Medical School, kan du både mindske risikoen og samtidig forbedre din almene sundhed.

1. Hold en sund vægt

Skær ned på kalorierne og øg din fysiske aktivitet, hvis du har brug for at tabe et par kilo.

2. Tjek din talje

For præcist at måle din talje, så brug et målebånd rundt om den smalleste del af din talje (normalt på højde med navlen og nederste ribben). Eksperterne anbefaler, at kvinder højst har et taljemål på 88,9 cm og mænd et på 101,6 cm.

3. Spis med omtanke

Indtag primært grøntsager og frugter, fuldkorn og proteinkilder som fisk, magert fjerkræ, tofu, bønner og andre bælgfrugter samt sunde fedtstoffer. Skær ned på unødvendige kalorier fra slik, sodavand, raffineret korn som hvidt brød eller hvide ris, usunde fedtstoffer, fastfood og tankeløse mellemmåltider. Hold også godt øje med portionsstørrelserne.

4. Dyrk motion

Regelmæssig fysisk aktivitet hjælper med at kontrollere vægt, blodtryk, blodsukker og kolesterol. Moderat til kraftig aerob træning (gang, svømning, cykling, roning) kan også hjælpe med at mindske det total kropsfedt over tid. Målet bør være 2 1/2 til 5 timers ugentlig rask gang eller det halve, hvis du jogger.

5. Tal med din læge

Ud over at holde øje med din vægt og talje, så spørg din læge, hvordan dine tal for kolesterol, triglycerider, blodtryk, og blodsukker er. For at holde tallene i ave, så er det vigtigt, at du dyrker motion og evt. taber dig. Om nødvendigt kan medicin også hjælpe.