Skip to main content

Undgå demens med havearbejde, musik og motion

Dyrker du motion, spiller musik, synger i kor, laver havearbejde eller syr i midalderen, så er din risiko for demens og Alzheimers som gammel markant mindre.

{snippet start}

Det viser en ny svensk undersøgelse af over 800 kvinder, der fra de var omkrng 47 år blev fulgt i de næste 44 år.

I begyndelsen af ​​undersøgelsen blev deltagerne spurgt om deres mentale og fysiske aktiviteter.

Psykiske aktiviteter omfattede intellektuelle aktiviteter, såsom læsning og skrivning; kunstneriske aktiviteter, som at gå til en koncert eller synge i et kor; manuelle aktiviteter, som håndarbejde eller havearbejde, klubaktiviteter og religiøs aktivitet.

Deltagerne fik en score for hvert område baseret på hvor ofte de deltog i mentale aktiviteter med en score på nul for ingen eller lav aktivitet, en for moderat aktivitet og to for høj aktivitet. For eksempel blev moderat kunstnerisk aktivitet defineret som deltagelse i en koncert, leg eller kunstudstilling i løbet af de sidste seks måneder, mens høj kunstnerisk aktivitet blev defineret som hyppigere besøg, at spille et instrument, synge i kor eller at male.

Deltagerne blev opdelt i to grupper. Den lave gruppe, med 44 procent af deltagerne, havde en score på 0-2, og den højeste gruppe med 56 procent af deltagerne havde scorer på 3-10.

Til fysisk aktivitet blev deltagerne opdelt i to grupper, aktive og inaktive. Fysisk aktivitet indebar gåture, havearbejde, bowling eller cykling i mindst fire timer. I alt 17 procent af deltagerne var i den inaktive gruppe og 82 procent var i den aktive gruppe.

I løbet af undersøgelsen udviklede 194 kvinder demens. Af dem havde 102 Alzheimers, 27 havde vaskulær demens og 41 havde blandet demens, hvilket er når mere end en type demens er til stede - altså både symptomer på Alzheimers og demens grundet dårlig blodtilførsel (cerebrovaskulær sygdom) for eksempel på grund af åreforkalkning.

Undersøgelsen viste, at kvinder med et højt niveau af mentale aktiviteter var 46 procent mindre tilbøjelige til at udvikle Alzheimers sygdom og 34 procent mindre tilbøjelige til at udvikle demens generelt end kvinder med få mentale aktiviteter.

De kvinder, der var fysisk aktive, var 52 procent mindre tilbøjelige til at udvikle demens grundet cerebrovaskulær sygdom og 56 procent mindre tilbøjelige til at udvikle blandet demens end de kvinder, der var inaktive.

"Disse resultater tyder på, at disse aktiviteter i middelalder kan spille en rolle i forebyggelsen af ​​demens i alderdommen og bevare kognitiv sundhed," siger dr. Jenna Najar fra Sahlgrenska Akademiet, Göteborgs Universitet.

"Det er spændende, da det er aktiviteter, som folk kan indarbejde i deres liv ret nemt og uden store udgifter."

Forskerne tog hensyn til andre faktorer, der kunne påvirke risikoen for demens, såsom højt blodtryk, rygning og diabetes. De tjekkede også resultaterne igen efter at have udelukket kvinder, der udviklede demens halvvejs gennem undersøgelsen for at udelukke muligheden for, at disse kvinder måske havde tidlig demens og derfor deltog mindre i aktiviteterne som et tidligt symptom. Resultaterne var alligevel ens, bortset fra at fysisk aktivitet blev associeret med en 34 procent reduceret risiko for demens generelt.