Skip to main content
En scanning af din skjoldbruskkirtel kan afsløre om din utilpashed skyldes et forhøjet eller for lavt stofskifte.

17 tegn på problemer med din skjoldbruskkirtel

Hvis du har det skidt, kan årsagen være problemer med skjoldbruskkirtlen. Tegnene på at der er noget galt med denne lille kirtel i halsen kan være mange: Lige fra forstoppelse, vægtøgning, en uforklarlig klump i halsen til uro og angst.

{snippet start}

Dr. Robin Miller siger, at kvinder har 10 gange større risiko for at få problemer med skjoldbruskkirtlen. Og hun opfordrer til at få skjoldbruskkirtlen tjekket, hvis man har mere end en af disse nedenstående symptomer. Hun anbefaler, at man taler med sin læge om mulig medicinsk behandling.

De to typer problemer med skjoldbruskkirtlen er hypothyroidisme – at man producerer for lidt hormon – og hyperthyroidisme, er betyder, at skjoldbruskkirtlen producerer for meget hormon.

Skjoldbruskkirtlen producerer hormoner, som bl.a. påvirker kropstemperaturen, forbrændingen og hjertefunktionen. Blandt de mest almindelige tegn på, at din skjoldbruskkirtel er ude af balance kan være:

Du er udmattet

Hvis du føler dig træt og du ikke har energi kan det være tegn på mange sygdomme, men de er også tæt forbundne med hypothyroidisme, der er et resultat af for lidt hormon fra skjoldbruskkirtlen. Hvis du er træt om morgenen efter en god nats søvn, kan det være et tegn på, at din skjoldbruskkirtel er for lidt aktiv. For lidt hormon fra skjoldbruskkirtlen i blodet betyder, at dine muskler ikke får nok energi.

”Træthed er nummer et symptom,” siger dr. Robin Miller.

”Det drejer sig om den træthed, du stadig føler om morgenen efter en nat med god søvn. Dette er tegn på, at din skjoldbruskkirtel er underaktiv.”

Du er deprimeret

Hvis du føler dig usædvanligt deprimeret eller ked af det kan det også være et tegn på hypothyroidisme. Man mener, at det er fordi for lille produktion af hormon fra skjoldbruskkirtlen kan betyde for lavt niveau af ’velvære hormonet’ Serotonin i hjernen. Når skjoldbruskkirtlen er underaktiv ryger nogle af kroppens andre funktioner også ned på et lavt niveau, og altså også humøret.

Du føler dig nervøs og urolig

Uro og angst – og at du føler dig lidt ’underlig’ – er forbundet med hyperthyroidisme, som er når din skjoldbruskkirtel producerer for meget hormon.

Din forbrænding og hele kroppen kører i for højt gear. Hvis du føler, du ikke kan slappe af, er det muligt at din skjoldbruskkirtel er ’hyper’.

Din appetit er påvirket

En øget appetit kan være et tegn på hyperthyroidisme – da for meget hormon fra skjoldbruskkirtlen kan få dig til at føle konstant sult.

Den eneste fordel er, at ’hyper’-delen af denne sygdom typisk også betyder, at du forbrænder mere, så den øgede appetit resulterer ikke nødvendigvis i øget vægt.

En underaktiv skjoldbruskkirtel kan på den anden side påvirke din følelse af smag og lugt.

Din hud er tør

Hvis huden er tør og kløende kan det være en symptom på hypothyroidisme. Forandringer i huden hænger måske sammen med en langsommere forbrænding, der skyldes for lav hormonproduktion. Den lave hormonproduktion kan også begrænse svedproduktionen, som igen kan være årsag til tørhed og skæl. Neglene kan også blev flossede og med riller.

{snippet pagead}

Se flere tegn på problemer med skjoldbruskkirtlen