Skip to main content

Solcremer kan være skyld i barnløshed

Kemikalier i solcremer kan være forklaringen på mange danskeres problemer med at få børn.

{snippet start}

Det viser en ny dansk undersøgelse fra Københavns Universitet, hvor forskere har konstateret at kemikalierne både kan efterligne virkningen af kvindelige kørshormoner og forstyrre sædcellers funktion.

Undersøgelsen blev præsenteret fredag ​​på Endocrine Society 98. årlige møde i Boston.

"Disse resultater er bekymrende og kan delvist forklare, hvorfor uforklarlig barnløshed er så udbredt," siger undersøgelsens chefforsker dr. Niels Skakkebæk, der er professor ved Københavns Universitet og forsker ved Rigshospitalet.

Selv om formålet med de kemiske UV-filtre er at reducere mængden af ​​solens UV-stråler, der når gennem huden ved at absorbere UV, optages nogle UV-filtre hurtigere gennem huden, forklarer Skakkebaek. Kemikalier til UV filtrering er angiveligt blevet fundet i blodprøver og i 95 procent af urinprøver i Danmark, USA og andre lande.

Skakkebaek og hans kolleger testede 29 af de 31 UV-filtre, der er tilladt i solcremer i USA eller EU på levende, raske sædceller. Sædcellernes undergik afprøvning i en pufferopløsning, der lignede betingelserne i kvindelige æggeledere.

Specifikt undersøgte forskerne kalcium signaler, der finder sted inde i cellen som følge af ændringer i koncentrationen af ​​kalcium ioner. Kalcium ioners bevægelser i sædceller, gennem calciumionkanaler, spiller en stor rolle for sædcellers funktion.

Forskerne fandt, at 13 af de 29 kemikalier inducerere calcium ion indstrømning i sædcellernes filtre og således forstyrrede normal sperm cellefunktion.

"Denne effekt begyndte ved meget lave doser af kemikalierne, mindre end niveauet for nogle UV-filtre, der findes i mennesker efter at have smurt hele kroppen ind i solcremer," siger Skakkebaek.

Endvidere synes ni af de 13 UV-filtre, at inducere denne calciumion tilstrømning ved direkte at aktivere CatSper kanalen og derved efterligne virkningen af ​​progesteron.

CatSper er en sædcelle-specifik calcium-ion-kanal, som er afgørende for mandlig fertilitet. Denne kanal er den vigtigste spermreceptor for progesteron, et stærkt hormonalt lokkemiddel for sædceller. Binding af progesteron til CatSper forårsager en midlertidig tilstrømning eller bølge af calcium ioner i sædcellen, hvilket har betydning for flere af sædcellens funktioner, der er nødvendige for befrugtning.

Fundet tyder på, at disse UV-filtre er hormonforstyrrende stoffer, fortæller Skakkebaek. Desuden har flere af UV-filtrene påvirket vigtige spermfunktioner, der normalt styres via CatSper, såsom spermamotilitet.

Skakkebaek opfordrede til kliniske studier for at undersøge, om kemiske UV-filtre påvirker menneskers forplantningsevne.

"Vores undersøgelse tyder på, at myndighederne bør tage et nærmere kig på virkningerne af UV-filtre på fertiliteten før de godkendes," tilføjer han.

De 13 UV-filtre, der forstyrrede sperm celle funktionen er

4-Methylbenzylidene Camphor (4-MBC)
3-Benzylidene Camphor (3-BC)
Octisalate
Benzylidene camphor sulfonic acid (BCSA)
Homosalate
padimat O
Meradimate
Benzophenone-3 (BP-3)
Octinoxate (eller octylmethoxycinnamat)
Amiloxate
Octocrylene
Avobenzone
Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate (DHHB)

Disse kemikalier er almindelige aktive ingredienser i solcremer samt solcreme-holdige produkter til personlig pleje som makeup, fugtighedscreme og læbepomader.