Skip to main content

Derfor dør kvinder med rygsmerter tidligere

Lider du af hyppige, vedvarende rygsmerter har du en markant øget risiko for en tidligere død.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra Boston Medical Center, hvor forskerne har fulgt over 8.000 kvinder i gennemsnitligt 14 år og konstateret, at overdødeligheden har en relativ klar årsag.

Efter at have kontrolleret vigtige sociodemografiske og sundhedsfaktorer havde kvinder, der rapporterede hyppige, vedvarende rygsmerter, en 24 procent øget risiko for død sammenlignet med kvinder uden rygsmerter.

Rygsmerter er den største årsag til handicap på verdensplan, og kvinder i alderen 40-80 år har den højeste forekomst af rygsmerter. Kvinder rapporterer også hyppigere og mere svækkende rygsmerter sammenlignet med mænd.

"Så vit vi ved er vores undersøgelse den første til at måle handicap efter måling af rygsmerter. Det gjorde det muligt at lave en potentiel analyse af rygsmerter, der fortsatte over tid og senere handicapniveauer, hvilket kan hjælpe med at forklare sammenhængen mellem rygsmerter og dødelighed," siger Eric Roseen, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Journal of General Internal Medicine.

"Vores resultater rejser spørgsmålet om bedre styring af rygsmerter over hele levetiden kunne forhindre handicap, forbedre livskvaliteten og i sidste ende forlænge livet."

Efter at have taget baseline målinger af rygsmerter, fulgte forskerne op på deltagerne to år senere og målte rygsmerter igen. I år fire blev deltagerne bedt om at lave almindelige dagligdagsaktiviteter, som forskerne observerede. Undersøgelsen viste, at handicap efter målingerne af rygsmerter forklarede meget af forbindelsen med dødeligheden.

Nærmere bestemt forklarede vanskeligheder med at udføre en eller flere grundlæggende daglige aktiviteter, som at gå korte afstande eller at lave mad, næsten halvdelen (47 procent) af årsagen til den øgede dødelighed. Langsom ydeevne på mere objektive målinger, som observeret ganghastighed eller at rejse sig op fra en stol gentagne gange, stod hver især for omkring en fjerdedel af denne sammenhæng (henholdsvis 27 procent og 24 procent). Af 8.321 kvinder i undersøgelsen døde 56 procent over en median opfølgning på 14,1 år. En højere andel kvinder med hyppige vedvarende rygsmerter døde (65,8 procent) end kvinder uden rygsmerter (53,5 procent).

"Rygsmerter kan direkte forringe de daglige aktiviteter, og det kan få ældre til at undgå dem på grund af frygt for at forværre symptomer. At være ude af stand til at udføre eller at undgå daglige aktiviteter kan føre til vægtøgning, udvikling eller forrværring af andre kroniske sygdomme og i sidste ende tidligere død," siger Roseen.