Skip to main content

Ældre mænd kan ikke tåle sex

Er du og din mand ved at komme op i alderen, så skal du måske overveje at finde dig en ung elsker, hvis du gerne vil beholde din mand.

{snippet start}

Dette lidt underlige råd skyldes en ny undersøgelse, der viser at mens ældre mænd får øget risiko for hjerteanfald og andre hjerte-kar problemer, så kan god sex faktisk reducere ældre kvinders risiko for forhøjet blodtryk.

"Disse resultater udfordrer den udbredte antagelse, at sex er lige sundt for alle," siger Hui Liu, der er lektor i sociologi ved Michigan State University, som står bag den offentligt støttede undersøgelse, der er offentliggjort i Journal of Health and Social Behavior.

Resultaterne er baseret på en undersøgelse af 2.204 personer i alderen 57 til 85 år, hvor den første bølge af data blev indsamlet i 2005-06; en anden runde af data blev indsamlet fem år senere. Risiko for hjertekar-problemer blev vurderet ud fra målinger af blodtryk, hurtig hjertefrekvens, forhøjet C-reaktivt protein og generelle hjertekar-hændelser som hjerteanfald, hjertesvigt og slagtilfælde.

Det viste sig at ældre mænd, der havde sex en gang om ugen eller mere, var langt mere tilbøjelige til at opleve alvrolige hjertekar-problemer fem år senere end mænd, der var seksuelt inaktive. Denne risiko blev ikke fundet blandt ældre kvinder.

"Det er slående, finder vi, at have sex en gang om ugen eller mere øger ældre mænds risiko for hjertekar hændelser med næsten det dobbelte i forhold til ældre mænd, der er seksuelt inaktive," siger Liu.

"Desuden havde ældre mænd, der fandt sex med deres partner ekstremt behagelig eller tilfredsstillende, højere risiko for kardiovaskulære hændelser end mænd, der ikke nød det i samme omfang."

Hun siger, at resultaterne tyder på at anstrengelserne og kravene ved et seksuelt forholds kan være hårdere for ældre mænd, når de bliver mere og mere skrøbelige og lider mere seksuelle problemer.

{module also parforhold}

"Fordi ældre mænd har sværere ved at opnå orgasme af medicinske eller følelsesmæssige årsager end yngre mænd, kan de udsætte sig for en større grad af udmattelse og stresse deres hjertekar-system mere for at opnå klimaks."

Testosteronniveauer og brugen af medicin for at forbedre den seksuelle funktion kan også spille en rolle. 

"Selvom de videnskabelige resultater er få, er det sandsynligt, at rejsningsmedicin eller kosttilskud har en negativ virkning på ældre mænds hjertekar-helbred."

"Læger bør tale med ældre mandlige patienter om potentielle risici ved meget sex og måske screene for hjertekar-problemer hos mænd, der ofte har sex."

Undersøgelsen viste til gengæld, at kvinder, der nyder sex, havde lavere risiko for forhøjet blodtryk fem år senere end kvindelige deltagere, der ikke nyder sex.

"Til kvinder har vi gode nyheder: God sex kan beskytte ældre kvinder fra at få hjertekar-problemer senere i livet," siger Liu.

Tidligere undersøgelser tyder på, at et stærkt, dybt og tæt forhold er en vigtig kilde til social og følelsesmæssig støtte, hvilket kan reducere stress og fremme psykisk velvære og dermed hjertekar-helbredet.

{module also hjertekar}

"Det kan være mere relevant for kvinder end for mænd fordi mænd i alle relationer, uanset kvalitet, er mere tilbøjelige til at modtage støtte fra deres partner end kvinder. Kvinder i rigtig gode parforhold kan dog også få tilstrækkelig støtte fra deres partner."

"Desuden kan de kvindelige seksuelle hormoner, der frigives under orgasme, også fremme kvinders sundhed," sagde Liu.