Skip to main content

De bedste sex-stillinger for kvinder med rygsmerter

Rygsmerter kan ikke bare besværlige dagligdags gøremål, men kan også ligefrem ødelægge ens sexliv, men forskere har nu fundet de bedste sex-stillinger for kvinder med rygsmerter.

{snippet start}

Gennem studier af par, der foretog sex-lignende bevægelser, har har forskere fra University of Waterloo i Ontario, Canada ved hjælp af en kombination af infrarøde og electromagnetiske optagelser kortlagt hvordan rygsøjlen bevæger sig.

!0 par blev bedt om at bevæge sig sammen på en måde, der efterlignede fem typiske sex-stillinger for både at kunne fraråde og anbefale de bedste sex-stillinger for folk med ryg- eller lændesmerter.

"Traditionelt har læger anbefalet alle personer med rygsmerter at dyrke sex ved at ligge i ske (hvor manden ligger på siden bag kvinden, red.), fordi det blev anset som en måde at reducere nervespænding og belastning af væv," siger Natalie Sidorkewicz, der er ph.d. kandidat ved Waterloo og har været ansvarlig for undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet European Spine Journal.

"Men da vi undersøgte rygsøjlens bevægelse og muskelaktivitet, opdagede vi, at ske-stillingen rent faktisk kan være en af de værste positioner for visse typer af rygsmerter."

Forskernes undersøgelse tyder på, at kvinder, der er extension-intolerant, hvilket betyder, at deres rygsmerter forværres når ryggen bøjes bagud eller hvis hun ligger på maven, bør dyrke missionærstillingen. Måske med en pude til at støtte ryggen i en mere neutral position.

For kvinder, der er fleksion-intolerant, hvilket betyder at de har svært ved at bøje sig forover eller at sidde ned i lang tid, anbefaler forskerne enten at ligge i ske eller doggy-style sex, hvor kvinden støtter med hænderne, ikke albuerne.

{module also smerter}

"Vi ved nu, at sex-stillinger, der er egnet til én type af rygsmerter, ikke nødvendigvis er egnede til en anden form for smerte," siger Sidorkewicz.

"Vores resultater kan forhåbentlig forbedre livskvaliteten - og kærlighedslivet - for mange par"

Op til 84 procent af mænd med lænderygsmerter og 73 procent af kvinder oplever en betydelig nedgang i hyppigheden af samleje, når de lider af rygsmerter.

"Praktiserende læger rapporterer, at det er almindeligt for par, at søge om råd til hvordan de skal klare deres rygsmerter under og efter sex. Mange par ender med at leve i cølibat, fordi smerter som følge af en hed nat varer måneder," siger professor Stuart McGill fra Faculty of Applied Health Sciences ved Waterloo.

{module also sex}

"Nu har lægerne en har solid dokumentation for at komme med anbefalinger."

I den næste fase af undersøgelsen vil forskerne rekruttere patienter med forskellige kategorier af ryg- og hoftesmerter og kombinere dem med flere nye sex-stillinger for at kunne videreudvikle anbefalingerne.

smerter, sex, rygsmerter