Skip to main content

Humør vigtigere end hormoner for kvinders sexlyst

{snippet modul199}
 
{module 187}

Synes du at din sexlyst er blevet mindre i forbindelse med overgangsalderen, så skyldes det ikke hormonændringer alene, men hovedsageligt problemer med dit humør eller i dit parforhold.

Det er den overraskende konklusion på en undersøgelse, hvor forskere fra University of Michigan Medical School har testet over 3.000 kvinder i overgangsalderen for hormonændringer og sammenlignet med deres sexlyst, humør og parforhold.

"Selv om niveauet af testosteron og andre reproduktive hormoner var forbundet med kvinders følelser af begær og hyppigheden af onani, tyder vores store undersøgelse på, at psykosociale faktorer påvirker den seksuelle funktion mere," siger en af undersøgelsens forfattere dr. John F. Randolph Jr., der har fået undersøgelsen offentliggjort i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

"En kvindes følelsesmæssige trivsel og kvaliteten af hendes intime forhold er uhyre vigtige for hendes sexlyst."

Undersøgelsen har analyseret data fra 3.302 kvinder, der deltog i den årti-lange undersøgelse Study of Women's Health around the Nation (SWAN) for, at sammenligne forholdet mellem reproduktive hormoner og seksuel funktion i overgangsalderen.

Deltagerne blev spurgt om deres interesse i sex og seksuel aktivitet. Kvinderne fik også taget blodprøver for at måle niveauet af testosteron og andre reproduktive hormoner, herunder dehydroepiandrosteronsulfat (DHEAS) - som kroppen kan konvertere til testosteron eller en form for østrogen kaldet estradiol - og det follikelstimulerende hormon (FSH). Kroppens niveauer af FSH stiger naturligt, når en kvinde går gennem overgangsalderen.

Testosteron er det vigtigste kønshormon hos mænd, men kvinders æggestokke producerer også naturligt testosteron i små mængder.

Vigtig overvejelse

Forskerne fandt , at kvinder, der naturligt havde højere niveauer af testosteron, oftere viste sig, at have en større sexlyst end kvinder med et lavt testosteronniveau. Også kvinder med høje niveauer af DHEAS - en forløber for testosteron - havde en tendens til oftere at føle begær end kvinder med et lavt niveau.

Undersøgelsen viste også, at kvinder med høje testosteronniveauer onanerede oftere. Højere niveauer af DHEAS var også forbundet med hyppigere onani.

Til gengæld onanerede kvinder med høje FSH-niveauer mindre hyppigt end kvinder med lave niveauer.

Men sammenhængen mellem hormonniveauerne og sexlyst var ikke særligt markante. Randolph bemærkede, at kvinder, der sjældent var i dårligt humør og var mere tilfredse med deres relationer, også rapporterede bedre seksuel funktion. Resultaterne tyder på at kvinders parforhold og andre psykosociale faktorer kan være stærkere end hormonændringer.

"Kvinders relationer og dag-til-dag virkelighed er uløseligt forbundet med seksuel funktion," siger Randolph.

"Vores resultater tyder på, at kvinder i overgangsalderen, der er utilfredse med deres seksuelle funktion bør overveje, om disse ikke-hormonelle faktorer spiller en rolle, når de taler med deres læge."

Selv om nogle undersøgelser har antydet, at testosteron-terapi kan forbedre den seksuelle lyst hos kvinder, der har fået fjernet deres æggestokke, mener eksperter, at der stadig er mange ubekendte angående de langsigtede sundhedsmæssige virkninger.

Det amerikanske Endocrine Society fraråder at give testosteron til raske kvinder og opfordrer til mere forskning i den langsigtede sikkerhed ved testosteronbehandling.