Tab dig og reducer diabetes-problemer med et stort morgenmåltid

Et stort morgenmåltid kan sikre overvægtige med diabetes et vægttab og reducere deres blodsukker og diabetes-problemer.

 

Det viser en ny israelsk undersøgelse, hvor forskere har testet om tre måltider med vægt på et stort morgenmåltid er bedre end anbefalinger om at fordele maden på seks mindre måltider henover dagen.

"Denne undersøgelse viser, at en diæt med tre måltider om dagen, der består af en stor morgenmad, en gennemsnitlig frokost og en lille middag, havde mange hurtige og positive virkninger i forhold til den traditionelle diæt med seks små måltider fordelt jævnt over hele dagen. Det medførte større vægttab, mindre sult og bedre diabeteskontrol, samtidig med at du bruger mindre insulin," siger dr. Daniela Jakubowicz, der er professor i medicin på Tel Aviv University og hovedforfatter på undersøgelsen, der netop er præsenteret på ENDO 2018 i Chicago, som er Endocrine Societys årlige møde.

"Tidspunktet - hvornår du spiser og hvor ofte du spiser - er vigtigere end hvad du spiser og hvor mange kalorier du spiser," siger hun.

"Vores kropsmetabolisme ændrer sig hele dagen. Et brød til morgenmad medfører en mindre glukosereaktion og mindre overvægt end det samme brød om aftenen."

Forskerne studerede 11 kvinder og 18 mænd, der led af fedme og type 2-diabetes, som blev behandlet med insulin og i gennemsnit var 69 år. Patienterne blev tilfældigt sat på en af to forskellige vægttabsdiæter, der indeholdt lige mange daglige kalorier i tre måneder. En gruppe (Bdiet) spiste tre måltider: et stort morgenmåltid, en mellemstor frokost og en lille aftensmad. Den anden gruppe (6Mdiet) spiste den traditionelle diæt for diabetes og vægttab: seks små måltider jævnt fordelt over hele dagen, herunder tre snacks.

Efter tre måneder havde Bdiet-gruppen tabt 5 kg , mens 6Mdiet-gruppen kun havde tabt sig 1,4 kg i gennemsnit.

Fastende blodsukker faldt 3 mmol/l (fra 9 til 6) i Bdiet-gruppen, men kun 1,3 mmol/l (fra 9,1 til 7,8) i 6Mdiet-gruppen.

Det gennemsnitlige blodsukker under søvn faldt kun i Bdiet-gruppen med 1,3 mmol/l (fra 7,3 til 6), men ikke i 6Mdiet-gruppen.

Bdiet-gruppen havde brug for signifikant mindre insulin (-20,5 enheder pr. dag, fra 54,7 til 34,8), mens 6Mdiet-gruppen havde brug for mere insulin (+2,2 enheder / dag, fra 67,8 til 70).

Kulhydratbehovet og sult blev signifikant mindre i Bdiet-gruppen, men steg i 6Mdiet-gruppen.

Det er vigtigt at notere, at forskerne fandt en signifikant reduktion af det samlede blodsukker allerede efter 14 dage hos Bdiet-gruppen, mens deltagerne stort st vejede det samme som i starten. Det tyder på, at selv inden vægttabet har ændringen en hurtig gavnlig effekt på blodsukkerbalancen, som yderligere forbedres af det vigtige vægttab Bdiet medfører.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?