Sådan undgår du negative kommentarer under slankekuren

Er du på slankekur, så skal du også overveje hvordan du tackler venner, kolleger og familiens reaktion, for ikke at opgive.

 

Mennesker omkring dig vil nemlig bevidst eller ubevidst sabotere din indsats.

Det viser en ny undersøgelse fra North Carolina State University, der også har sammenfattet hvordan folk, som har haft succes med slankekuren, tackler andres indflydelse.

"Mange gange når nogen er på slankekur bliver denne persons bestræbelser undermineret af venner, familie eller kolleger," siger Mirjam Romo, der er lektor i kommunikation og hovedforfatter af undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Health Communication. 

"Denne undersøgelse viser, at mennesker oplever en "slanke stigmatisering" i form af spydige bemærkninger om sunde spisevaner eller at folk fortælle dem, at de kommer til at tage alle kiloen på igen."

Undersøgelsen er baseret på 40 dybdegående interviews med tidligere overvægtige eller fede personer, der selv betragtede sig som tynde på tidspunktet for interviewet. 21 af undersøgelsens deltagere var kvinder, 19 var mænd, og deltagerne rapporterede et gennemsnitligt vægttab 35 kilo.

"Alle 40 af undersøgelsens deltagere rapporterede at de havde oplevet folk i deres liv, der forsøgte at nedgøre eller underminere deres forsøg på at tabe vægt," siger Romo. 

"Denne negative adfærd er forårsaget af det, jeg kalder slanke stigmatisering. Men undersøgelsen viser, at deltagerne havde succes med forskellige kommunikationsstrategier til at håndtere denne stigmatisering og sikre både deres vægttab og deres personlige relationer."

Disse kommunikationsstrategier faldt i to forskellige kategorier. Den første kategori var at hjælpe andre mennesker med at "redde ansigt" så de ikke blev utilpasse deltagernes vægttab og sunde spisevaner. Den anden kategori fokuserede på damage control, hvor deltagerne fandt på måder at mindske folks ubehag om en persons vægttab og relaterede livsstilsændringer.

En af måderne at undgå stigmatisering var at fortælle andre om ens intentioner og årsager til at tabe sig. Nogle skjulte omfanget af deres livsstilsændringer ved at spise mindre portioner af usunde fødevarer ved familiesammenkomster, acceptere mad uden at spise det (f.eks ved at tage et stykke fødselsdagskage på kontoret, men sige, at de ville spise det senere) eller gemme deres "snydedag" til en aften med vennerne.

"Deltagere kunne også understrege, at de havde ændret deres spisevaner af sundhedsmæssige årsager, eller for at få mere energi," siger Romo.

"Samlet set fremhæver undersøgelsen hvor vigtige forhold er for at kunne lave langvarige livsstilsændringer - og hvor vigtig ​​kommunikation er for disse relationer," tilføjer hun.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?