Tvillingestudie: Overvægt øger ikke risikoen for hjertesygdom

En undersøgelse af 4.046 genetisk identiske tvillingepar med forskellige mængder kropsfedt viser, at et højere Body Mass Index, som et mål for fedme, ikke medfører en øget risiko for hjerteanfald eller dødelighed.

 

Undersøgelsen, foretaget af forskere på Umeå Universitet i Sverige, viser til gengæld, at et højere BMI øger risikoen for type 2-diabetes.

"Resultaterne tyder på, at livsstilsændringer, der reducerer niveauet af fedme ikke har en effekt på risikoen for død og hjerteanfald, hvilket er i modstrid med de konventionelle forståelser af fedmerelaterede helbredsrisici," siger Peter Nordström, der er forsker ved Institut for Samfundsmedicin og Rehabilitering på Umeå Universitet og har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet JAMA Internal Medicine..

"Hvad undersøgelsen viser er, at der er en stærk forbindelse mellem fedme og diabetes, hvilket får os til at konkludere, at behandling af vægttab kan være mere effektiv mod diabetes, end til at reducere risikoen for hjerteanfald og dødelighed."

I kohorteundersøgelsen sammenlignede forskerne sundhedsdata fra 4.046 enæggede tvillingepar, der alle havde forskellige mængder kropsfedt ifølge deres BMI-tal. Genetisk identiske søskende med forskellige BMI-tal giver forskerne en unik mulighed for at vurdere fedmeproblemer uafhængig af genetiske faktorer.

I løbet af en periode på i gennemsnit 12,4 år sammenlignede forskerne antallet af dødsfald, hjerteanfald og type 2 diabetes. Resultaterne viste klart, søskende med et højere BMI ikke havde en øget risiko for dødelighed eller hjerteanfald i forhold til deres tyndere tvilling. Dog havde tvillinger med et højere BMI en øget risiko for at udvikle type 2 diabetes.

Resultaterne viste, at:

  • der blandt tvillingsøskende med et højere BMI (middelværdi 25,1) var 203 hjerteanfald (5%) og 550 dødsfald (13,6%) i løbet af opfølgningsperioden.
  • der blandt tvillingesøskende med et lavere BMI (middelværdi 23,9) var 209 hjerteanfald (5,2%) og 633 dødsfald (15,6%) i samme periode.
  • der blandt de 65 tvillingepar i undersøgelsen, som havde en BMI-forskel på 7 eller mere, og hvor den fedeste tvillingesøskende havde en BMI på over 30, var der stadig ingen mærkbart øget risiko for dødelighed eller hjerteanfald forbundet med det højere BMI.

Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647
Slankekur | apr 19, 2013

Hold dig fra fedtdiæter

Nye forskningsresultater viser, at diæten kan øge risikoen for diabetes og…

Undersøgelsen er baseret på det svenske Tvillingregister, der er det største af sin art i verden. Den mediane alder af tvillingerne i undersøgelsen var 57,5 år og deltagernes alder lå fra 42 til 92 år. Undersøgelsen blev udført mellem 1998 og 2003 med opfølgninger indtil 2013. En begrænsning ved undersøgelsen var, at vægt og længde, der bruges til at beregne BMI, var selvrapporterede.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?