Skip to main content

Mange lever unødigt med smerter i skeden

Vaginal tørhed er tilsyneladende et tabu-emne. Alt for få kvinder taler med deres læge eller andre om tørhed i skeden - og derfor får de ikke hjælp med problemet.

{snippet start}

Det viser en ny amerikansk undersøgelse, der identificerer de faktorer, der bidrager til tabuproblemet ved vaginal tørhed, der er et almindeligt problem, som kun bliver værre i overgangsalderen.

Vaginal tørhed manifesterer sig ofte som brændende følelse, kløe eller manglende smøring under sex, og det har mange sideeffekter.

Data fra en undersøgelse af ​​kvinder over hele landet, SWAN, fulgte over 2.400 kvinder over en 17-årig periode, og viste, at 19,4 procent af kvinderne (42-53 år gamle) rapporterede vaginal tørhed. Da kvinderne var blevet 57-69 år klagede 34 procent over symptomerne.

Det er imidlertid mere overraskende, at mere end 50 procent af kvinderne ikke rapporterer vaginal tørhed til deres læger eller gynækologer.

Og ifølge langtidsstudiet bruger mindre end fire procent af de ramte kvinder en af ​​de mange dokumenterede behandlinger mod tørhed, bl.a. vaginal østrogen tabletter, cremer og ringe.

Ud over at fremhæve problemet med kvinder, der ikke taler om symptomer eller håndterer problemet, viser den nye undersøgelse, at hyppigheden af ​​seksuel aktivitet ikke har nogen virkning på graden af ​​vaginal tørhed eller smerte under samleje.

Så kvinder, der forsøger sig med enten mere eller mindre sex, fordi de tror, at det vil afhjælpe deres problem, bliver nødt til at kigge efter mere velprøvede behandlingsmuligheder.

Desuden viste undersøgelsen, at hormonbehandling var meget mere effektiv mod vaginal tørhed hos kvinder, der oplevede naturlig overgangsalder end hos kvinder, der fik tidlig overgangsalder pga. hysterektomi.

"Hvis smøremidler og vaginale fugtighedscreme ikke er nok, er der yderst effektive vaginale terapier, såsom vaginal østrogen tabletter, cremer, lavdosisringen og den nye intravaginale dehydroandrosteron. Det er chokerende, at mindre end 4 procent af kvinderne brugte disse effektive behandlinger," siger Dr. JoAnn Pinkerton, der er administrerende direktør for det nordamerikanske menopause selskab (NAMS).