Skip to main content

Aftensnacks kan ødelægge din hud

Har du planer om at solbade, så skal du måske ikke spise alt for sent aftenen før, hvis du vil undgå hudproblemer.

{snippet start}

En ny undersøgelse fra Univerity of Texas Southwestern antyder, at unormale spisetider kan forstyrre hudens biologiske ur, herunder dagtidsstyrken af ​​et enzym, der beskytter mod solens skadelige ultraviolette stråling.

"Selv om der er behov for yderligere undersøgelser, tyder konstateringen på, at folk, der spiser sent om aftenen, kan være mere sårbare over for solskoldning og langsigtede virkninger som hudforældelse og hudkræft," siger dr. Joseph S. Takahashi, formand for neurovidenskab på UT Southwestern Medical Centerets Brain Institute.

"Denne opdagelse er overraskende. Jeg troede ikke, at huden var opmærksom på, hvornår vi spiser", siger dr. Takahashi.

Undersøgelsen viste, at mus, der kun fik mad i dagtimerne - en unormal spisetid for de ellers natlige dyr - fik flere skader på huden, når de blev udsat for ultraviolet B (UVB) lys i løbet af dagen end i løbet af natten.

Det skyldtes i det mindste delvist, at et enzym, der reparerer UV-beskadiget hud - xeroderma pigmentosum gruppe A (XPA) - skiftede sin daglige cyklus til at være mindre aktiv om dagen.

Mus, der kun blev fodret om aftenen, havde ikke ændrede XPA-cyklusser og var mindre modtagelige for UV-stråler i dagtimerne.

"Det er sandsynligt, at hvis du har normale spisetider, vil du være bedre beskyttet mod UV-stråler om dagen," siger Dr. Takahashi, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Cell Reports.

"Hvis du har unormale spisevaner kan det forårsage et skadeligt skift i din huds indre ur - som det gjorde hos musene."

Tidligere undersøgelser har vist at kroppens døgnrytme, der kan være forskellig for de enkelte organer, har stor betydning for hudbiologien, men det stod ikke klart hvad der styrer hudens døgnrytme.

Men den nye undersøgelse dokumenterer spisetidernes afgørende rolle, en faktor, som forskere fokuserede på, fordi det allerede var kendt at påvirke de daglige cyklusser hos metaboliske organer som leveren.

Undersøgelsen viste, at ændring af spiseplaner - foruden at forstyrre XPA-cyklusser - kunne påvirke aktiviteten hos omkring 10 procent af hudens gener.

Men der er behov for mere forskning for bedre at forstå forbindelserne mellem spisemønstre og UV-skade hos mennesker, især hvordan XPA-cyklusser påvirkes, siger Dr. Bogi Andersen fra University of California, Irvine, som ledede studiet med dr. Takahashi.

"Det er svært at oversætte disse resultater til mennesker på dette tidspunkt," siger Dr. Andersen, der er professor i biologisk kemi.

"Men det er fascinerende for mig, at huden kan være følsom over for tidspunktet for fødeindtagelse."

Dr. Takahashi, der er kendt for hans opdagelse af gener, der regulerer døgnrytmer, undersøger andre måder, hvorpå spiseplaner påvirker det biologiske ur. En undersøgelse tidligere i år styrkede tanken om, at tidspunktet på dagen man spiser, har større betydning for vægttab end mængden af ​​kalorier, der indtages. Han gennemfører nu langsigtet forskning, der måler, hvordan spisetider påvirker aldring og levetid.