Skip to main content

Akne er tegn på en ubalance i hudbakterier

Akne er måske tegn på en ubalance i huden, hvor gener, der medfører inflammation, er mere aktive.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra University of California-Los Angeles (UCLA), hvor forskere har sammenlignet huden hos personer med og uden akne, der er den mest almindelige hudlidelse.

Undersøgelsen tyder på, at akne ikke er forårsaget af tilstedeværelsen af ​​en specifik stamme af bakterier, men at balancen af ​​bakterier på huden spiller en central rolle for udviklingen af acne.

Akne er en kronisk, inflammatorisk hudsygdom karakteriseret ved udvikling af papler, hudorme, knuder, cyster og andre typer af bumser.

Ansigt, hals, bryst, skuldre og ryg rammes oftest af akne fordi disse områder har flest talgkirtler - hårsække, der producerer sebum, som er en olieagtig substans, der smører hår og hud.

Hvis der bliver produceret for meget sebum kan det tilstoppe porerne, hvilket skaber et miljø, hvor bakterier trives lidt for godt og som kan føre til betændelse og akne.

Bakterien Propionibacterium acnes betragtes som en nøglespiller i udviklingen af  akne. Undersøgelser har vist, at P. acnes bruger talg som en kilde til energi, og dens tilstedeværelse i porerne indleder et immunrespons, der udløser betændelse.

Men det er ikke kun hos folk med akne, at P. acnes findes i store mængder, og det tyder på, at det ikke er selve bakterien, der er skyld i hudproblemet.

Derfor samlede forskerne 72 voksne til deres undersøgelse, hvoraf 38 havde akne og 34 ikke havde. Forskerne indsamlede hudprøver fra alle deltagerne og brugte derefter en metode kaldet DNA-shotgun-sekventering for at bestemme sammensætningen af hudens mikrobiota.

Ved sammenligning af hudens microbiota kunne forskerne identificere nogle forskelle i stammer af P. acnes, hvor deltagere uden akne besad P. acnes med mange gener, der er forbundet med bakteriel metabolisme. Disse gener menes at medvirke til at standse skadelige bakterier i huden.

Deltagere med akne havde til gengæld højere niveauer P. acnes med virulens-relaterede gener, som er knyttet til produktionen af ​​bakterielle toksiner, der fremmer betændelse og dårlig hud.

På baggrund af forskellene i P. acnes mellem de to grupper kunne forskerne meget præcist forudsige forekomsten af ​​akne.

"Denne undersøgelse tyder på, at sammensætningen af bakterier i hårsække kan vise - og påvirke - hudens risiko for akne," siger dr. Huiying Li fra David Geffen School of Medicine ved UCLA. Han har netop fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports.

Ifølge forskerne kaster deres studie nyt lys over de underliggende mekanismer, der er medvirkende til udviklingen af ​​acne, ligesom det kan føre til nye målrettede behandlinger mod den almindelige hudlidelse.

Sådanne behandlinger kan omfatte probiotika, der er målrettet specifikke bakteriestammer, foreslår forskerne.

"At forstå den bakterielle sammensætning på huden er vigtig for udviklingen af ​​personlige behandlinger af akne. I stedet for at dræbe alle bakterier, herunder de gavnlige, bør vi fokusere på at ændre balancen i retning af en sund mikrobiota ved at målrette skadelige bakterier eller berige gavnlige bakterier," siger en anden af forskerne dr. Emma Barnard.