Skip to main content

Tatoveringer kan styrke immunforsvaret

Selv om det kan være smertefuldt, så kan en ekstra tatovering faktisk vise sig at styrke dit immunforsvar.

{snippet start}

Det antyder en amerikansk test af 29 personer, der fik tatoveringer i 2012 og som fik målt deres immunoglobulin A niveau før og efter deres tatoveringer.

Forskere fra University of Alabama fik dermed bekræftet en tese om at tatoveringer kan beskytte mod almindelige infektioner og forkølelser. Og jo flere tatoveringer, des større beskyttelse.

Forskerne indsamlede spytprøver fra deltagerne både før og efter deres tatovering for at måle deres niveau af stresshormonet kortisol og niveauet af immunglobulin A, der er et antistof, som er immunforsvarets første forsvar mod almindelige infektioner.

Forskerne indsamlede også oplysninger om, hvor mange tatoveringer hver deltager havde, hvor mange gange og timer, de havde tilbragt i en tattoo-salon samt hvor mange år der var gået siden deres første tatovering og hvor stor en procentdel af deres krop, der var tatoveret.

Som forventet viste det sig at deltagere, der fik deres første tatovering, havde en markant reduktion i niveauet af immunglobulin A - en reaktion på stigning i kortisol, der blev udløst af stress og smerte af tatoveringen.

I første omgang kan en tatovering gøre en person mere modtagelig for almindelige infektioner.

"De har ikke bare ondt, mens de får en tatovering, men det kan også udmatte dem," siger Dr. Christopher Lynn, der er lektor i antropologi og chefforsker på undersøgelsen, der er offentliggjort i American Journal of Human Biology.

"Du bliver lettere syg ogkan blive forkølet, fordi dit immunforsvar sænkes pga. den stress som en tatovering medfører."

Men forskerne fandt også, at personer, der havde fået flere tatoveringer, fik en mindre reduktion i deres immunoglobulin A-niveau, hvilket dr. Lynn mener er med til at øge immunforsvarets modstandskraft, der opbygges af den jævnlige udsættelse for stress fra flere tatoveringer.

"Efter stress-reaktionen vender din krop tilbage til en ligevægt, men hvis du bliver ved med at få din krop tatoveret igen og igen, flyttes udgangspunktet til et højere niveau," siger Lynn, der sammenligner det med muskeltræning, hvor musklerne bliver mindre og mindre ømme, des mere man træner.

{module also huden}

Selv om forskerne erkender at deres undersøgelse er lille, mener de, at resultaterne giver et vigtigt indblik i kroppens fysiologiske reaktion på tatovering.

Spørgsmålet er så om styrkelsen af immunforsvaret er risikoen værd i forhold til at blive ramt af allergiske reaktioner eller hudinfektioner. Sidste år viste en undersøgelse, at nogle mennesker i årevis lever med, infektioner, kløe og hævelse fra tatoveringer.