Skip to main content
Kløen, udslæt og hårtab er blandt de alvorlige hudreaktioner på  stress.

Sådan ødelægger stress din hud

Stress kan udløse kløen, hårtab, skæl og en række andrehudproblemer, der tyder på en systemisk sygdom eller allergisk reaktion som følge af et nedsat immunsystem.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra Temple University. Philadelphia, Pennsylvania, hvor forskere har testet stress-niveauet hos 5.000 studerende i efterårssemestret 2014.

De studerende blev om at udfylde et web-baseret spørgeskema, hvor de skulle oplyse om deres niveau af psykisk stress og eventuelle hudsygdomme.

I alt blev 422 studerende registreret som havende stress og derefter inddelt i tre grupper: lav, moderat og høj stress.

En opgørelse over de studerendes hudproblemer viste, at elever med et højt stressniveau meget oftere led af kløende hud (pruritus), hårtab (alopeci), fedtede, voksagtige eller skællende pletter i hovedbunden, generende sved (hyperhidrosis), skællende hud, neglebidning (onychophagia), kløende udslæt på hænder og hårudtrækning (trichotillomani).

Til gengæld var der ingen signifikant sammenhæng mellem deltagernes psykologiske stressniveau og ansigtproblemer som ​​bumser, vorter og andre udslæt i ansigtet.

Det amerikanske Academy of Dermatology (AAD) forklarer, at alopeci (hårtab) normalt er forårsaget af arvelige faktorer, men kan være forårsaget af en række miljømæssige faktorer som mangel på næringsstoffer, men også kan forårsages af visse lægemidler - herunder nogle brugt til depression og hormonel ubalance.

Ifølge den amerikanske Academy of Family Physicians (AAFP) er pruritus en samlebetegnelse for en række dermatologiske tilstande som eksem og dermatitis. Pruritis er forbundet med histamin, som frigives under en allergisk reaktion, men det kan afspejle en underliggende systemisk sygdom. Det er ofte forværret af betændelse i huden, tørre eller varme forhold, blodtilstrømning til huden og psykologiske stressfaktorer.

{module also huden}

"Vores resultater understreger behovet for at dermatologer og læger spørger hudpatienter om hvor psykisk stressede de er. Opblussen eller forværring under behandling af hudproblemer skyldes ikke nødvendigvis at behandlingen ikke fungere, men kan skyldes stress," siger Gil Yosopovitch, formand for afdelingen for dermatologi ved Lewis Katz School of Medicine ved Temple University og direktør for Temple Itch Center.

Man bør overveje behandlinger uden medicin eller creme til patienter med både hudsygdomme og øgede niveauer af psykisk stress, tilføjer dr. Yosopovitch, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Acta Dermato-Venereologica.