Skip to main content

Tidlige hedeture kan øge risikoen for hjertesygdom

Får du ofte hedeture i forbindelse med overgangsalderen kan det indikere, at du har en højere risiko for hjertesygdomme.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra University of Pittsburgh, hvor forskere har sammenlignet kvinders hedeture i overgangsalderen med deres blodkars funktion.

Helt op til 70 procent af kvinder oplever hedeture, og omkring en tredjedel af disse kvinder siger, at deres hedeture er hyppige eller alvorlige.

Nyere forskning tyder på, at hedeture faktisk forekommer tidligere end hidtil troet og at de faktisk kan begynde at forekomme i løbet af de sene reproduktive år. Nogle undersøgelser har også vist, at hedeture kan vare i over et årti.

Den nye undersøgelse har set på sammenhængen mellem hedeture og endotel funktion. Endothelet er et lag af cellerne, der beklæder indersiden af ​​blodkar.

Vurderingen af ​​endotel funktion betragtes som en nøglefaktor for at kunne forudsige risikoen for åreforkalkning, der kan føre til mere alvorlige hjertekar-problemer som hjerteanfald, slagtilfælde eller hjertesvigt.

Forskerne undersøgte 272 kvinder i alderen mellem 40 og 60 år, der blev bedt om at fortælle om de fik hedeture enten dagligt eller slet ikke. Kvinderne røg ikke og havde ikke haft hjertekar-problemer.

Forskerne undersøgte kvinderne for fysiske tegn på hedeture i ambulant behandling og bad dem om at føre dagbog over deres symptomer. Deltagerne fik deres blod testet og deres endotelfunktionen blev undersøgt ved at udføre en ultralydsmåling af deres pulsåres flow-medierede dilatation.

Flow-medieret dilatation (FMD) er en proces, der hjælper arterierne til at slappe af.

Sammenhængen mellem hedeture og FMD blev beregnet og justeret for faktorer som demografi, hjertekar-problemer, det kvindelige kønshormon estradiol og tykkelsen på kvindernes blodkar.

Forfatterne fandt ingen sammenhæng mellem hedeture og vaskulær dysfunktion hos ældre kvinder - det vil sige deltagere over 54 år.

Men de fandt, at hedeture var forbundet med endotel dysfunktion hos kvinder i alderen mellem 40 og 53 år. En sammenhæng, der ikke skyldtes hjertekar-risici.

Dette tyder på, at yngre kvinder med hedeture kan have dårlig vaskulær funktion.

"Blandt yngre midaldrende kvinder blev hyppige hedeture forbundet med dårligere endotel funktion, hvilket kan give viden om kvindernes vaskulære status udover risikofaktorer for hjertekarsygdom og estradiol-niveau," konkluderer forskerne på deres undersøgelse, som er offentliggjort i tidsskriftet Menopause.

"Hedeture er ikke bare en plage, men har tidligere været forbundet med hjertekar-problemer, knogle- og hjernehelbred. I denne undersøgelse synes fysiologisk målte hedeture at være forbundet med kardiovaskulære forandringer tidligt i overgangsalderen," siger dr. JoAnn Pinkerton, der er administrerende direktør for den nordamerikanske Menopause Society, som udgiver tidsskriftet Menopause.