Skip to main content

Hedeture skyldes dine gener

Når nogle kvinder rammes hårdere af hedeture og nattesved end andre skyldes det en genetisk forskel.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra University of California i Los Angeles, hvor forskere har forsøgt at finde genforskelle hos næsten 18.000 kvinder over 50 år, der både afgav en DNA-prøve og oplysninger om i hvilket omfang de led af hedeture og nattesved.

De fleste kvinder oplever hedeture og nattesved enten før eller under overgangsalderen, men et betydeligt mindretal lider ikke af disse symptomer. Selv om nogle fysiske træk - som fedme - kan forværre symptomerne, er der ikke noget, der tyder på at man kan forebygge dem.

Det er derfor meget sandsynligt, at genvarianter i stort omfang er ansvarlig for de store forskelle.

Og ifølge den nye undersøgelse kan flere genvarianter påvirke en receptor i hjernen, der regulerer østrogen-udskilningen.

"Ingen tidligere undersøgelser har fokuseret på, hvordan varianter i kvindernes gener kan være forbundet med hedeture, og vores resultater var stærkt statistisk signifikante," siger Dr. Carolyn Crandall, der er professor i medicin på David Geffen School of Medicine på UCLA og shefforsker på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Menopause.

"Sammenhængen var den samme hos både europæisk-amerikansk, afrikansk-amerikanske og spansktalende-amerikanske kvinder, og ændrede sig ikke efter at vi tog højde for andre faktorer, der kan påvirke hedeture."

Ifølge undersøgelsen oplever mere end 70 procent af kvinder hedeture og nattesved, der er kendt som menopausale vasomotoriske symptomer. Etnicitet har været forbundet med en øget risiko for hyppige vasomotoriske symptomer, ligesom har et højere BMI, lavere uddannelsesniveau, rygning, angst og depression. Men indtil nu har den genetiske sammenhæng med disse symptomer været uklar.

{module also sleep} 

Forskerne undersøgte data fra 17,695 postmenopausale kvinder mellem 50 og 79 år, der deltog i Women Health Initiative, hvor de leverede DNA-prøver og oplysninger om de havde oplevet hedeture eller nattesved. Forskerne undersøgte mere end 11 millioner genvarianter, kaldet single-nukleotid polymorfier, i stikprøven på tværs af hele genomet.

Resultaterne viste, at 14 af disse varianter var forbundet med hedeture og de var alle placeret på kromosom 4. Helt præcist er de placret i den del af kromosom 4, der koder for tachykininreceptor 3, der er en receptor i hjernen, som interagerer med nervefibre, der regulerer frigivelsen af østrogen. 

Tidligere undersøgelser har vist at kvinder med mutationer i receptor 3-genet er ufrugtbare, men dette er den første undersøgelse, der forbinder tachykininreceptor 3 genvarianter med hedeture.

Crandall pointerer, at forskerne ikke kan afgøre, hvordan miljømæssige faktorer kan have påvirket resultaterne ligesom de måske ikke har opdaget alle genvarianter, der kan påvirke hedeture.

{module also hedeture}

"Hvis vi bedre kan identificere hvilke genetiske varianter, der er forbundet med hedeture, kan det føre til nye behandlinger for at lindre dem," siger Crandall.