Skip to main content

Midaldrende kvinder falder meget oftere

Kvinder har allerede fra 40 års-alderen en markant øget risiko for at falde og dermed risiko for hoftebrud og hjernerystelse.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra Trinity College Dublin, der har analyseret data fra en stor irsk langtidsundersøgelse af aldring kaldet TILDA samt lignende undersøgelser i Holland, Australien og Storbritannien.

Undersøgelsen indeholdt data fra 19.207 mænd og kvinder i alderen 40-64 år.

Analyserne viser at forekomsten af ​​fald stiger fra kvinder bliver 40 år med 9% hos 40-44-årige, 19% hos 45-49-årige, 21% hos 50-54-årige, 27% hos 55-59-årige og 30% hos 60-64-årige.

Fald er forbundet med alvorlige konsekvenser for helbredet, der omfatter brud, hovedskader, nedsat social deltagelse, mindre uafhængighed og efterfølgende øget behov for pleje og indlæggelse på plejehjem.

"Forskere og læger har altid antaget, at fald er et problem, der kun rammer personer over 65 år. undersøgelse viser, at forekomsten af ​​fald allerede er ret høj fra 50 års alderen," siger dr. Geeske Peeters fra Global Brain Health Institute at Trinity, og hovedforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i det internationale tidsskrift PLOS ONE.

"Faktisk viser vores forskning, at der er en kraftig stigning i forekomsten af ​​fald hos midaldrende kvinder. Dette sker samtidig med, at vi også ser en stigning i udbredelsen af ​​almindelige risikofaktorer for fald, som balanceproblemer, diabetes og gigt."

Anbefalede strategier til forebyggelse af fald hos ældre voksne er ifølge forfatterne utilstrækkelige. Tidligere undersøgelser viser, at træning i teorien kan reducere fald med op til 32%, og vurdering og behandling af risikofaktorer kan reducere fald med op til 24%. Imidlertid viser sygehusskadeoptegnelser, at antallet af skader fra fald, der kræver lægehjælp, fortsætter med at stige.

"Nuværende forebyggelsesstrategier venter i det væsentlige, indtil folk har udviklet risikofaktorer for derefter at forsøge at få dem til at gå væk. Det kan være bedre og mere effektivt at forebygge risikofaktorerne eller at opdage dem på et tidligt stadium for at reducere deres konsekvenser," siger dr. Peeters.

"Vi arbejder nu sammen med vores forskerkolleger i Holland, Australien og Storbritannien på at undersøge, om man kan finde måder at forebygge fald på før folk bliver 65 år."

Tidspunktet for stigningen falder sammen med overgangsalderen, nedgang i balanceevner og stigning i ​​svimmelhedsanfald.

"Dette arbejde understreger betydningen af ​​tidlige forebyggelsesstrategier. Udover at fald kan forårsage alvorlig skade og resultere i handicap, så skaber de også frygt for yderligere fald. Dette er et velkendt fænomen, og fra TILDA-analyser ved vi, at frygten er til stede hos en ud af fire personer over 50 år. Folk, der har frygt for at falde eller har haft et fald, er mest udsatte for at falde og burde deltage i styrke- og balanceprogrammer samt overveje medicin - begge strategier, der reducerer fald-risikoen betydeligt," siger professor Rose Anne Kenny, der er direktør for TILDA og Falls Unit på St James Hospital.

"En bedre forståelse af de faktorer, der ligger bag denne stigning i midalderens faldrisiko, kan være nøglen til effektive forebyggelse tidligere i livet. Yderligere forskning skal hjælpe os med at designe de mest hensigtsmæssige strategier til forhindre fald på dette vigtige tidspunkt i en persons liv," konkluderer dr. Peeters.