Skip to main content

Kvinders celler lever længere med en sund kost

Du får et bedre helbred i alderdommen, hvis du spiser sundere, fordi dine celler aldrer langsommere.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra University of Michigan, hvor forskere har undersøgt længden af såkaldte telomerer hos 5.000 personer og sammenlignet med deres spisevaner.

Telomerer er DNA-proteinstrukturer placeret på enderne af kromosomer, hvor de sikrer stabilitet og beskytter DNA. Det har vist sig at jo ældre vi bliver, des kortere bliver telomerlængden - telomerer forkortes i længden under hver cellecyklus.

Nylige undersøgelser har vist, at telomerer også kan forkortes på grund af adfærdsmæssige, miljømæssige og psykologiske faktorer. Kortere telomerer har været forbundet med en øget risiko for hjertesygdomme, type 2 diabetes og visse kræftformer.

Men ifølge den nye undersøgelse kan en kost, der er rig på frugter, grøntsager og fuldkorn med et lavt indhold af sukker, salt og forarbejdet kød modvirke forkortelsen af telomererne hos kvinder.

"Den vigtigste pointe er, at en sund kost kan hjælpe med at opretholde sunde celler og undgå visse kroniske sygdomme," siger chefforfatter Cindy Leung, adjunkt i næringsvidenskab ved University of Michigan School of Public Health.

"Du bør lægge vægt på at forbedre den samlede kvalitet af din kost frem for at lægge vægt på individuelle fødevarer eller næringsstoffer," siger Leung, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet American Journal of Epidemiology.

Leung og kollegaer undersøgte kostvanerne af en nationalt repræsentativ prøve på næsten 5.000 raske voksne og hvor godt de scorede på fire diætkvalitetsindekser, herunder middelhavsdiet, DASH-diætet og to almindeligt anvendte målinger af diætkvalitet udviklet af USAs landbrugsministerium og Harvard TH Chan School of Public Health.

Og resultaterne viste at især for kvinder var en højere score på hvert af indekserne signifikant forbundet med længere telomerlængde. Også mænd havde oftere en længere telomerlængde, hvis de spiste sundere, men hos dem var resultaterne ikke signifikante - altså ikke overbevisende nok til at det ikke kunne skyldes tilfældigheder.

"Vi var overraskede over, at resultaterne (hos kvinderne, red.) var konsistente uanset hvilket diætkvalitetsindeks vi brugte," siger Leung.

"Alle fire diæter lægger vægt på at spise masser af frugt, grøntsager, fuldkorn og plantebaseret protein og begrænse forbruget af sukker, natrium og rødt eller forarbejdet kød.

Samlet set tyder resultaterne på, at disse retningslinier er forbundet med længere telomerlængde og reducerer risikoen for større kronisk sygdom," siger hun.

"Fælles for alle de sunde diæter er, at de er antioxidante og antiinflammatoriske. De skaber et biokemisk miljø, der er gunstigt for telomerer," siger medforfatter Elissa Epel, professor i psykiatri ved University of California, San Francisco.

Forskellen på mænd og kvinder er ikke helt overraskende for forskerne.

"Vi har set nogle kønsforskelle i tidligere ernærings- og telomer-undersøgelser," siger Leung.

"I vores undersøgelse såvel som i tidligere undersøgelser havde mænd tendens til at have lavere diætkvalitet end kvinder. Mænd havde også højere indtag af sukkerholdige drikkevarer og forarbejdet kød, der begge har været forbundet med kortere telomerer i tidligere undersøgelser," fortæller hun.

"Det er muligt, at ikke alle fødevarer påvirker telomerens længde lige, og du har brug for højere mængder af beskyttende fødevarer for at opveje de skadelige virkninger af andre. Men det er nødvendigt med mere forskning for at undersøge dette yderligere."