Skip to main content
Snorken kan være en lidelse for din partner, men du risikerer også at blive dement mange år tidligere.

Snorken gør dig dement mange år før tid


Din hjerne risikerer at blive ældet mange år tidligere, hvis du snorker natten lang.

{snippet start}

Søvnen er afgørende for at hjernen lagrer vore oplevelser og erfaringer, men det kræver at vi falder i dyb søvn.

Snorken og især såkaldt søvnapnø kan ifølge en ny undersøgelse fra New York University Langone Medical Center påvirke vores hjernefunktioner i en meget tidligere alder.

"Unormal vejrtrækning under søvnen som tung snorken og søvnapnø er almindelig hos ældre og påvirker omkring 52 procent af mændene og 26 procent af kvinderne," siger dr. Ricardo Osorio, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Neurology®.

Undersøgelsen er baseret på gennemgang af 2.470 personer i alderen 55-90 år. Deltagerne blev inddelt i tre kategorier ud fra om de ingen problemer havde med hukommelse og tænkning, om de havde tidlige stadier af mild kognitiv svækkelse (MCI) eller om de havde tegn på Alzheimers sygdom.

Forskerne sammenlignede desuden folk med og uden vejrtrækningsproblemer under søvnen og også deltagere med ubehandlet og behandlede vejrtrækningsproblemer under søvnen.

Op til 13 års forskel

Undersøgelsen fandt, at mennesker med vejrtrækningsproblemer i gennemsnit blev diagnosticeret med MCI næsten 10 år tidligere end folk, der ikke havde vejrtrækningsproblemer under søvnen.

Læs også: 5 råd til at falde i søvn igen   

For eksempel viste en sammenligning af deltagere, der udviklede MCI eller Alzheimers sygdom i løbet af undersøgelsen, at dem med vejrtrækningsproblemer udviklede MCI gennemsnitligt som 77 år, mens dem uden gennemsnitligt var 90 år. Og Alzheimers startede fem år tidligere hos dem med natlige vejrtrækningsproblemer - med en gennemsnitsalder på 83 mod 88 år.

Men forskerne fandt også, at mennesker, der behandlede deres snorken med en såkaldt CPAP-maske mod søvnapnø først blev diagnosticeret med MCI ca 10 år senere end mennesker, der ikke fik behandlet deres søvnproblem - som hhv. 82- og 72-årige.

Risikoen for MCI var næsten den samme for deltagere, der brugte CPAP, som for mennesker, der ikke snorkede.

Læs også: 10 overraskende årsager til at du sover dårligt

"I betragtning af, at så mange ældre voksne har vejrtrækningsproblemer når de sover, er disse resultater spændende - og understreger nødvendigheden af at undersøge, om brug af CPAP kan hjælpe med at forhindre eller forsinke hukommelse og tænkningsproblemer," siger dr. Osorio.

snorken, søvn, demens, hjernen